torsdag 16. oktober 2008

Internett-kluss

Jeg tror jeg må være såpass ærlig og si at vi er avhengige av internett her nede. Internett er så å si den eneste måten vi kommuniserer med familie og venner på. Avhengighet gjør deg rar!

I forrige uke fikk vi leieboerne en egen router, selv om denne visstnok er kontrollert overvåket av sønnen i huset. En egen router gir oss større hastighet, og oss også mulighet til endelig å se norske fjernsynsprogrammer ved hjelp av web-tv, trodde vi. Sønnen i huset har satt opp noen restriksjoner; ingen RØRER routeren (for nå skal alle ha ca. samme signalstyrke) og ingen laster ned noe (dette er ulovlig så det kan vi vise forståelse for). Han sier han overvåker router-aktiviteten og konfiskerer den i en uke om han oppdager jevnlig aktivitet over 100 kbit/s hos noen av oss. Dette innebærer dermed at vi finfint må klare oss uten det lille vi har sett av norsk fjernsyn, samt at vi frister den sarte sjela hans om vi bruker youtube.

"Internet is only for browsing, you hear me, only brooowsing"

Vi er 12 studenter i samme hus, så jeg kan forstå at det må noen slike regler til, men ikke engang de andre kunne forstå hvorfor vi ikke kunne få se på web-tv i helgene, da det kun er oss tre foreigners igjen her i huset. Det er forståelig at vi ikke kan se det i ukedagene, da det faktisk krever litt av internetten.

Dagen etter den nye routeren var på plass begynte problemene. Noen kunne koble seg til, andre kunne ikke. En kveld stoppet det plutselig helt opp, og ingen kunne bruke internett, selv om vi var tilkoblet. Vi prøvde å forklare dette til sønnen i huset, men han var sikker på at noen hadde trykket på "reset" knappen og lagt inn egne innstillinger i løpet av natten, for alt virket sist han sjekket. Vi prøvde fint å forklare at internettet sluttet å virke i løpet av kvelden og at ingen av oss kom innpå på tross av at vi var tilkoblet, men denne infoen tok han ikke til seg og påstod fortsatt at noen måtte ha trykket reset og lagt inn egne innstillinger og passord. Da vi viste ham at vi faktisk kunne koble til (det måtte flere tilfeller til før han forstod at vi faktisk var tilkoblet og at det var internett vi ikke kom innpå) endret han historien litt, men fortsatt påstod han at noen måtte ha stått opp midt på natta for å endre innstillingene på routeren.

Noen av guttene her kom dårlig ut av diskusjonene rundt dette, så vi bestemte oss for å ligge lavt en periode, ettersom vi ble lovt at vi skulle få internett tilbake på tross av at det var noen herfra som hadde tuklet med routeren. Da internett imidlertid ikke kom tilbake, begynte angsten å ta noen av oss og alle var småirriterte. I går kveld bestemte vi at Jeanette og jeg skulle ta turen ned til eierne om nettet fortsatt ikke var tilbake i dag, da de til nå har vært veldig snille mot oss.

Lettere nervøse sto vi på trappa i ettermiddag og diskuterte hva vi skulle si. Gjett om vi ble lettet da både utleier og sønn sto som to spørmsmåltegn da vi forsiktig spurte om når internettet ville komme tilbake. "Hadde det ikke komt tilbake enda?" Sønnen i huset trodde han hadde fikset det allerede den dagen "det hadde blitt tuklet med", og trodde dermed at alt var i boks.

I dag har vi dermed oppklart noen misforståelser og er altså endelig back online! Og hvordan det føles? Sehr gut!