lørdag 18. oktober 2008

10. evropski dan darovanja in transplantacij - Den 10. europeiske donasjons- og transplantasjonsdagen!

Denne lørdagen representerte Jeanette og jeg fedrelandet ved den europeiske donasjons- og transplantasjonsdagen! Eller...representerte og representerte fru blom. I hvert fall var vi de eneste fra Norge der, da ingen av de inviterte personene rundt Norges styrebord hadde tatt seg tiden til å komme. Sestra Mirjana Calic huket oss til denne eventen allerede første dagen på nefro, og i dag var altså dagen kommet.

Her i huset tar vi ingen hensyn til om det er helg eller ikke, og vi var oppe kl. 07.00. Klokka 08.30 sto vi klare utenfor Hotel Lev og ventet på vår kjære sestra Mirjana Calic, som kom heseblesende i en taxi i siste liten. Hun hadde nemlig blitt oppringt iløpet av natten med beskjed om å møte på jobb. Dette på grunn av at det var et organ som matchet en av hennes mange mottakere tilgjengelig. Hun hadde da faktisk vært med på en transplantasjon på selveste transplantasjonsdagen, og det før hun møtte oss 08.30. Er hun transplantasjonssjefen eller?

Inne på hotellet samlet vi oss i en liten sal, der vi fikk foredrag fra fire pasienter om sine synspunkt- og vinkler på det å være transplantpasient, både før og etter tranplantasjonen. Det meste foregikk på slovensk, men vi fikk oversatt det viktigste. Denne delen var kjempeinteressant og koslig, da det var en fin blanding av foredrag, film, dikt, sang og musikk, for ikke å glemme Presidentens tale. Ja, for vi har nemlig vært i same lille rom som den slovenske presidenten!

Etter denne delen, som ca. tok en time møtte vi Mirjana ute i aulaen, hvor vi ble presentert for mange mennesker, før vi gikk mot Tivoli Park. Her ble vi presentert for enda flere mennesker, og takket være at Mirjana kjenner alt og alle hadde vi plutselig fulle veskene av alt mulig rart. Nærmere fortalt endet vi, uten å betale noe som helst, opp med tre forskjellige t-skjorter, en college-jakke, buttons, yoghurter og masse gratis mat, inkudert en herlig buffé oppe på Tivoli-slottet, som det er bilde av nedenfor. Her ble vi forsåvidt også presentert for presidenten i European Transplant Organisation. Vi tok oss en dag og menget oss med finfolket.

Nå skal vi straks avgårde på en liten del av kveldsopplegget av arrangementet; en messe i Ljubljana Cathedral, også kalt St. Nicholas Cathedral. Så får vi sett den også.Sestra Mirjana Calic
Her kan dere også se bilde av Jeanette og meg i de veldig oransje college-jakkene våre.Som en del av opplegget var det lagt inn en 8 km joggetur eller en 2 km gåtur. Vi valgte den siste da vi ikke var helt klar over dette da vi kledde oss i morges. Vi var heller ikke helt klar over at temperaturen ikke ville stige mer utover dagen, noe som etter en liten stund resulterte i at Jeanette fint måtte tre vottene sine på føttene for å hindre dem i å knekke av når hun gikk i tynn strømpebukse og ballerinasko.
Og så over til noe litt annet... Hun vi leier hos spiller piano, og noen kvelder ligger jeg bare i senga og hører henne spille den ene fine sangen etter den andre. På konferansen i dag fikk vi høre en kvartett spille kjente sanger på strykeinstrumenter, og jeg kom helt seriøst på gråten. Dette hadde kanskje noe med at den første sangen var Beatles' "Yesterday" i en svært så melankolsk innpakning. Så kom vi til messen og orgelet i katedralen begynte å spille til koret, noe som resulterte i frysninger over hele kroppen.